Psihoterapia

Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre medicină și psihologie.

Este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale.
 
Psihoterapia este o relație interpersonală intenționată utilizată de un psihoterapeut cu formare de specialitate cu scopul de a ajuta un client sau pacient privitor la problemele sale de viață.

De ce?

Psihologii ajută oamenii de toate vârstele să trăiască o viață mai fericită, mai sănătoasă și mai productivă.

Cuvântul psihoterapie are origini grecești. Psyche înseamnă minte și terapie pentru a vindeca. Este o terapie al cărei scop este de a trata probleme legate de minte și probleme psihologice precum depresia , anxietatea , dificultățile în relații, problemele cu copiii, la locul de muncă, printre altele.
Un psiholog te poate ajuta să rezolvi aceste probleme. 
 

Prin psihoterapie, psihologii ajută oamenii de toate vârstele să trăiască o viață mai fericită , mai sănătoasă și mai productivă .

 

De asemenea, psihoterapia este un tratament colaborativ bazat pe relația dintre un individ și un psihoterapeut. Bazat pe dialog, oferă un mediu de susținere care iti permite să vorbesti deschis cu cineva care este obiectiv, neutru și care nu judecă. Tu și psihologul tău veți lucra împreună pentru a identifica și schimba tiparele de gândire și comportament.
Până la finalizarea procesului, nu numai că vei fi rezolvat problema care te-a adus in cabinet, dar  cu siguranță vei fi învățat noi abilități, astfel încât să poți face față mai bine provocărilor care apar în viiitor.

Semne că ai putea beneficia de psihoterapie

  • Simți un sentiment copleșitor și persistent de neputință și tristețe .
  • Problemele nu par să se îmbunătățească în ciuda eforturilor și a ajutorului familiei și prietenilor.
  • Îți este greu să te concentrezi pe sarcinile de lucru sau să desfășori alte activități zilnice.
  • Iti faci griji excesive , te aștepti la ce este mai rău sau esti în permanență in stare de hipervigilenta
  • Acțiunile tale, cum ar fi consumul prea mult de alcool, consumul de droguri sau agresivitatea, îți fac rău ție sau altora.

  • Ai anumite simptome si somatizari cum ar fi: dureri de cap, hipertensiune, dureri abdominale, lipsa apetit alimentar, probleme legate de somn, lipsa concentrare, nervozitate, furie accentuata, sentiment de blocaj, atacuri de panica, ruminatii, lipsa de energie, te simti neinteles, plangi des, hipersensibilitate accentuata.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitivă și comportamentală este o disciplină bazată științific, a cărei validitate este susținută de sute de studii, în principal, dar nu numai, pentru diagnosticarea și tratarea într-un timp scurt a multor tulburări psihologice:

Depresie și tulburare bipolară;
Anxietatefobiiatacuri de panică și ipohondrie;
Obsesii și compulsii;

Anxietate sau îngrijorare generalizată
Tulburări de alimentație (anorexiebulimie etc.);
Stres , tulburări psihosomatice și dureri de cap ;
Disfuncții sexuale (ejaculare precoceanorgasmie etc.);
Abuzul și dependența de substanțe (alcool, droguri etc.);
Tulburări de personalitate ;
Insomnie și alte tulburări de somn ;
Dificultate în stabilirea și menținerea relațiilor sociale și a comportamentului impulsiv
Probleme de relație;
Dificultate la școală sau la locul de muncă;
Stima de sine scăzută .

Această abordare postulează o relație complexă între emoții, gânduri și comportamente, subliniind ca majoritatea dintre problemele noastre (inclusiv cele emoționale) sunt influențate de ceea ce facem și ceea ce gândim în prezent, aici și acum.

Aceasta înseamnă că, acționând activ și energic asupra gândurilor și comportamentelor noastre actuale, ne putem elibera de multe dintre problemele care ne-au afectat de ceva timp. 
Psihoterapia cognitiv – comportamentală (PCC) își asumă astfel rolul de tratament psihologic de elecție pentru marea majoritate a problemelor psihologice și psihiatrice, adesea cu o eficacitate mult mai mare decât medicamentele psihotrope .

Aceasta, după cum sugerează termenul, combină două forme extrem de eficiente de terapie:

Terapie comportamentală : Ajută la modificarea relației dintre situațiile care creează dificultăți și reacțiile emoționale și comportamentale obișnuite pe care persoana le are în astfel de circumstanțe, prin învățarea de noi moduri de reacție. De asemenea, ajută la relaxarea minții și a corpului, astfel încât să vă simțiți mai bine și să reflectați și să luați decizii mai clar.

Terapia cognitivă  Ajută la identificarea anumitor gânduri recurente, a anumitor modele fixe de raționament și interpretare a realității, care sunt concomitente cu emoțiile negative puternice și persistente care sunt percepute ca simptome și sunt cauza, pentru a le corecta, a le îmbogăți, a le integra cu alte gânduri, mai obiectiv, sau în orice caz mai funcțional, pentru bunăstarea persoanei.

Atunci când sunt combinate în psihoterapia cognitiv-comportamentală , aceste două forme de tratament devin un instrument puternic pentru rezolvarea suferinței psihologice severe într-un timp scurt.

“Ignorarea durerii emoționale nu face decât să o adâncească. Trăiește-o, înțelege-o și-o vei depăși”.

Testimoniale

Ma bucur ca am cunoscut-o pe Bianca si ca am descoperit o compatibilitate intre noi doua. Asta m-a ajutat si ma ajuta in continuare sa devin cea mai buna varianta a mea si sa raman autentica asa cum am fost mereu ( diferenta e ca impreuna cu ea am invatat sa fiu la fel de sincera dar fara sa ii ranesc pe altii). Multumesc din suflet Bianca pentru tot ce am aflat despre mine si pentru evolutia mea pe toate planurile!

Camelia Mihăilă

O tema care mi-a mers din plin la suflet, abordata intr-o maniera emotionanta. Astept cu nerabdare urmatoarea tema. Multumesc, Bianca!

Alice Vlăsceanu

Experienta de lucru cu Bianca mi-a lansat niste puncte de cercetare ale sufletului pe termen lung. Sunt recunoscatoare ca am avut sansa sa o cunosc, pentru ca trateaza omul din fata cu mult profesionalism si blandete, il asculta si il directioneaza catre propriile resurse. In urma sesiunilor cu Bianca am realizat 3 pasi de urmat: gandire / prezenta constienta, timp dedicat cu sine zi de zi – auto-observator si integrare constanta a conceptelor descoperite la final de zi, identificarea propriilor emotii, descrierea lor si lucrul din nou constient cu fiecare in parte in functie de contextul in care se manifesta. Multumesc pentru ce mi-ai oferit!

Daniela Cristea

Multumesc Bianca pt emotiile traite impreuna astazi, m-au facut sa ma descopar mai bine, m-au incarcat de energie pozitiva, astept cu nerabdare noi experiente. Felicitari!

Leni Varsami