Din copilărie ascultăm poveşti, ne uităm la desene animate cu prinţese şi prinţi , mamele noastre de alintă din iubire cu apelativul “prinţesă”, şi uite aşa, ni se întipăreşte inconştient în minte, ideea că viaţa este o poveste şi că tot ceea ce trebuie să facem este să aşteptăm întâlnirea prinţului călare pe cal alb, să ne îndrăgostim nebuneşte şi să trăim fericiţi până la adânci bătrâneţi.

Chiar şi adulţi fiind, ne plac poveştile, să le auzim, să credem în ele, să le creăm pe ale noastre.

A fi îndrăgostit este unul dintre cele mai frumoase sentimente care există. Inima-ţi bate cu putere, simţi “fluturi în stomac”, nu mai ai poftă de mâncare, ai mereu zâmbetul pe buze, simţi că pluteşti şi că toată lumea e a ta. Parcă eşti pe altă planetă. Nimeni şi nimic nu te poate scoate din această stare.

Si totuşi, vine un moment când lucrurile se schimbă şi “cobori cu picioarele pe pământ”.

Cred ca nu este femeie care să nu se fi întrebat, “oare de ce nu poate fi aşa mereu” ?

Cercetatorii si psihologii spun despre creier că atunci când este îndrăgostit, acesta nu mai gândeşte logic, de-aici şi expresiile “legat la ochi” sau “dragostea-i oarbă”.

Emoţia “fluturi în stomac”, este de fapt o stare de anxietate.

Dragostea dă dependenţă într-un mod asemănător cu drogurile. Ceea ce simţi când te îndrăgosteşti, este un extaz, similar cu cel pe care îl experimentează o persoană care a luat stupefiante.

În această perioadă îi vezi doar calităţile partenerului, este minunat, perfecţiunea întruchipată, ba mai mult, te simţi atât de fericită şi ne norocoasă pentru că “ţi-a pus Dumnezeu mâna în cap”. Defectele nu le vezi, iar greşelile pe care le face i le treci uşor cu vederea. Este un cocktail de hormoni (dopamina, serotonina și adrenalina) pe care corpul nostru nu-l poate secreta la nesfârşit.

Si uite aşa, după o perioadă, magia dispare.

Cu timpul efectul acestor hormoni se duce, apar neînţelegerile, certurile, “îşi dă arama pe faţă” şi începi să-l descoperi pe partener cu bune, dar mai ales şi cu rele. Începi să acorzi o importanţă mai mare acelor părţi care nu-ţi plac, decât celor care-ţi plac.

În acest punct al relaţiei, crezi că partenerul este cel care s-a schimbat, că el nu mai este aceeaşi persoană de care te-ai îndrăgostit, că a jucat teatru şi te-a păcălit.

Adevărul este că percepţia ta se schimbă, TU îl priveşti acum cu alţi ochi, mai realişti, nemaifiind sub efectul hormonilor.

Iubirea adevărată apare după această perioadă de îndrăgosteală. Ea se construieşte pe o bază mult mai solidă, pentru că abia acum îl vedem pe partener cu mult realism, obiectivitate, maturitate. Abia acum putem observa dacă într-adevăr suntem compatibili sau nu.

Tocmai de aceea este important să ştim aceste lucruri, să fim mai realiste şi să nu ne facem prea multe iluzii, planuri de viitor şi scenarii la începutul unei relaţii, deoarece în aceasta etapă, nu gândim prea cerebral.

Este foarte util să ştim că atragem inconştient un anumit tip de partener, din punct de vedere al ataşamentului, al scenariului de viaţă pe care ni l-am scris în copilarie, şi al modelului parental avut.

Descoperirea acestor lucruri extrem de utile pentru evoluţia noastră şi învăţarea lecţiilor pe care le avem de învăţat, pentru a evolua şi a scăpa de tiparele distructive, se face în cadrul procesului de coaching. Până nu îmbunătăţim la noi, ce avem de îmbunătăţi din punct de vedere emoţional, vom fi tentaţi să facem aceleaşi greşeli, să intrăm in aceleaşi gen de relaţii incompatibile, mai ales că aceste lucruri le facem în mod inconştient.

Si uite aşa ajungem la concluzia poate nu tocmai placută pentru unele dintre voi, şi anume că totul se învaţă, nimic nu vine oferit pe tavă, că evoluţia şi descoperirea multor lucruri despre noi, care ne încurcă şi ne ţin blocate în situaţii dureroase, se face prin voinţă, dedicaţie şi multă muncă dacă vrei că povestea ta să fie una cu final fericit.

Iar dacă simţi că ai nevoie de ajutorul meu, sunt aici pentru a te acompania, către cea mai bună variantă a ta.

Cu drag,

Bianca Pescaru life & business coach

Vino şi tu alaturi de noi, în Comunitatea femeilor care se iubesc, o comunitate de femei inteligente, cu suflet frumos, pasionate de evoluţie şi dezvoltare personală. https://www.facebook.com/groups/841758652669169/