Tot mai multe femei îmi scriu şi mă întrebă care-i treaba cu dezvoltarea personală şi coachingul. Despre ce este vorba, ce implică, de unde să înceapă şi cum să avanseze pe acest drum. Vreau să precizez că ceea ce vă voi împărtăşi este punctul meu de vedere, al un om care de 2 ani respiră zi de zi dezvoltare personală şi coaching, în cel mai profesionist mod cu putinţă. De altfel tot ceea ce scriu, scriu din persectiva experienţei mele personale, lucruri învăţate, trăite, conştientizate şi asimilate de mine, în tot acest parcurs, de la nivelul de simplu cititor al unor cărţi de dezvoltare personală, la cel de cursant al unor şcoli şi bootcamp-uri de dezvoltare şi transformare personală, cursant al uneia dintre cele mai bune şcoli de coaching din Romania, la nivelul actual, de master coach certificat.

CE ESTE DEZVOLTAREA PERSONALĂ?

Dezvoltarea personală este un drum fascinant, util şi plin de satisfacţii, este după părerea mea, cea mai minunată călătorie dintre toate care există, drumul către noi înşine, către interiorul nostru, către esenţa noastră ca oameni. Pe acest drum am aflat ceea ce habar nu aveam despre mine ca om, mai mult şi mai profund decât am ştiut vreodată. Trăirile şi sentimentele descoperite şi simţite, fac să păleasca multe din plăcerile efemere ale lumii exterioare. Este după părerea mea, cel mai util lucru pe care îl poate face un om, pentru sine, pentru viaţa sa.

Este diferenţa dintre a trăi pe pilot automat şi a trăi conştient, în stare de prezenţă, făcând alegeri asumate şi inteligente.

 

Dezvoltarea personală este despre A ŞTI, A SIMŢI şi A FACE.

A ŞTI: este primul nivel, acela în care citim cărţi, articole, termeni, idei. Este nivelul de început, nivelul primilor paşi. Aflăm şi învăţăm teorie, dar cam atât. Degeaba stim teorie, concepte, termeni, asta nu înseamnă că şi reuşim să le implementăm în noi, în vieţile noastre într-un mod profund. Ştiţi vorba aia “teoria ca teoria dar practica ne omoară”? cam aşa stau lucrurile în acest nivel. Citim, aflăm, dar doar la nivel conceptual, fără să fim deocamdată capabili să ieşim din cutiuţa în care am trăit atâţia ani. Lăsăm cartea pe noptieră,închidem articolul de pe net şi intrăm in acelaşi mod de pilot automat, acţionăm conform aceloraşi tipare şi convingeri adânc înrădăcinate în noi.Tocmai de aceea schimbările în bine, în vieţile noastre, încă nu apar. Sau dacă apar, sunt nesemnificative.

A SIMŢI ŞI A FACE: mintea umană este ca un computer.Tot ceea ce suntem şi facem astăzi, modul în care acţionăm de la cele mai mărunte lucruri pănă la cele mai complexe, este determinat de nişte programe neurolingvistice inconştiente, formate în copilărie, în funcţie de ceea ce am trăit, simţit, experimentat, fiecare dintre noi, în familie şi în mediul în care ne-am dezvoltat. Aceste programe conţin lucruri utile, pozitive, dar şi multe lucruri negative, convingeri limitative, disfuncţionale, tipare care ne blochează şi ne sabotează. În viata de zi cu zi suntem ca nişte roboţei drăguţi, dar care acţionăm nu cum ar trebui pentru a ne fi bine, ci conform programului pe care îl avem implantat. Identificarea, conştientizarea şi resemnificarea acestora se poate face doar în cadrul unui proces de coaching, deoarece nu este de ajuns, să citim despre, este nevoie să trăim, să simţim acel lucru, să conştientizăm cum stă treaba la noi, pentru ca abia apoi, stiind unde ne aflăm, să putem acţiona către destinaţia dorită.

Tocmai de aceea coachingul este considerat astăzi cel mai complex şi mai complet instrument de dezvoltare personală cu o dezvoltare fantastică la nivel mondial.

Pentru a avea rezultate diferite, este cât se poate de clar că trebuie să acţionăm diferit. Trebuie să înlocuim obiceiurile, convingerile şi tiparele noastre negative, cu altele mai bune, care ne ajută să ne depăşim provocările şi să ne construim o viaţă împlinită. La asta ajută coachingul, care pentru mine a devenit un mod de viaţă. Nu spun că dezvoltarea personală este un proces uşor. Necesită dorinţă, deschidere, timp si bani investiţi. Dar în momentul în care simţi pe propria piele, beneficiile acestei călătorii, în momentul în care te uiţi în urmă şi-ţi vezi şi simţi evoluţia, realizezi că este cel mai bun lucru pe care ai fi putut să-l faci pentru tine şi sufletul tău. Pentru că dezvoltarea personală este despre evoluţie, despre a fi astazi mai bun decât ieri şi mâine mai bun decât azi.

Cu drag, Bianca Pescaru

life&business coach

Vino şi tu alături de noi în Comunitatea femeilor care se iubesc, o comunitate de femei inteligente, cu suflet frumos, pasionate de evoluţie şi dezvoltare personală.

https://www.facebook.com/groups/841758652669169/