Încă din copilărie învăţăm să jucăm foarte bine rolul de victimă.

Când părinţii ne spun “nu”, primul lucru pe care îl facem, inconştient, este să ne simţim neîndreptăţiţi, să protestăm, să plângem, să ne supărăm, să jucăm perfect acest rol, de victimă. Dacă parinţii noştri ne şi “fac ” jocul, această latură a personalităţii nostre, ni se dezvoltă iar ca adulţi nu vom face altceva decât să ne considerăm victime, iar pe cei din jur îi vom considera responsabili pentru trăirile, nevoile şi problemele noastre.

Mulţi dintre noi, alegem acest rol, tot în copilărie, datorită a ceea ce vedem, simţim şi trăim în familie.

Ne creăm scenariul de viaţă, iar tot ce facem ulterior ca adulţi, este jucarea acestui rol şi confirmarea scenariului ales, fără să ne dăm seama, pentru că toate aceste lucruri le facem în mod inconştient.

O victimă desconsideră capacitatea ei de a-şi rezolva singură problemele, veşnic se plânge, dă vina pe cei din jur, pe oameni, pe situaţii, pe guvern, pe ţară, etc. Veşnic exteriorul este de vină, de aceea ea nu poate fi fericită, liniştită, împlinită, pentru că ceilalţi “nu o lasă”.

Nu are încredere în ea, în potenţialul său şi de aceea doreşte să se sprijine pe alţii, aşteptând ca alţii să o salveze, să-i rezolve problemele, să fie resonsabili pentru ea.

Dacă ACUM, adult fiind, conştientizezi că joci frecvent acest rol, că gândeşti, simţi şi te comporţi ca o victimă, atunci este cazul să schimbi ceva.

Victimizarea, discuţiile frecvente despre neajunsurile şi problemele tale, învinovăţirea celorlalţi, nu te ajută efectiv LA NIMIC.

Singurul lucru pe care îl poţi obţine este mila şi atenţia altora.

Faptul că te raportezi la tine însăţi ca la o victimă îţi creează numai deservicii: 

-prin dialogul tău interior îţi repeţi şi confirmi că eşti neajutorată;

-ceilalţi din jur, te percep ca pe o fiinţă slabă care poate fi abuzată uşor, pentru că o victimă atrage agresori;

-problemele şi nevoile tale vor rămâne nerezolvate, ba mai mult, se vor acutiza în timp. Ca o rană care neîngrijită, se infectează grav.

Uită-te în jurul tău la acele persoane care nu au autonomie, care se comportă ca nişte victime, care stau şi îndură situaţii dureroase, fără să facă nimic pentru a le schimba şi îmbunătăţii, care s-au abandonat total şi trăiesc la cheremul altora.

Îţi place ce vezi?

Ce simţi în legătură cu asta?

CE-ŢI DOREŞTI CU ADEVĂRAT DE LA TINE ŞI DE LA VIAŢA TA ?

CE EXEMPLU VREI SĂ DAI COPIILOR TĂI ?

Încetează să mai fii o victimă, încetează să te mai consideri victima tuturor, a circumstanţelor, a trecutului, a prezentului, a oamenilor din jur.

Conştientizează că NIMENI şi NIMIC nu este VINOVAT pentru ceea ce trăieşti, decât TU şi NUMAI TU.

Nu te obligă NIMENI să accepţi, să înduri, să trăieşti situaţii frustrante, neplăcute şi dureroase.

TU şi numai TU eşti resonsabilă pentru situaţia ta, pentru viaţa ta, pentru nefericirea sau fericirea ta.

În momentul în care vei înţelege că ACUM eşti ADULT, şi că principalul atribut al unui adult este RESPONSABILITATEA sub toate formele ei, financiară, emoţională , relaţională, abia atunci vei începe să gândeşti cu propria minte, vei începe să te bazezi pe propriile tale forţe, îţi vei asuma responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în viaţa ta şi vei realiza că TU şi numai TU eşti responsabilă 100% pentru viaţa ta, emoţiile, gândurile şi acţiunile tale.

Schimbă-ţi modul de gândire şi percepţie asupra propriei persoane şi în loc să te comporţi ca o VICTIMĂ a celorlalţi, devino propriul tău EROU.

Singura persoană pe care te poţi baza cu adevărat eşti TU ÎNSĂŢI.

Construieşte-ţi o identitate nouă.

Cum spunea scriitoarea Joan Didion, “voinţa de a accepta responsabilitatea pentru propria viaţă este sursa din care izvorăşte respectul de sine”.

Asumarea resonsabilităţii personale este OBLIGATORIE.

Nu putem schimba circumstanţele, anotimpurile, clima, DAR NE PUTEM SCHIMBA PE NOI ÎNŞINE.

Şi să nu uităm: SUNTEM RESONSABILI NU NUMAI PENTRU CE FACEM, CI ŞI PENTRU CEEA CE NU FACEM.

Un răspuns nu vine fără o întrebare: Tu ce rol vrei în viaţa ta, EROU sau VICTIMĂ?

Iar dacă simţi că ai nevoie de ajutorul meu, sunt aici pentru a te acompania, către cea mai bună variantă a ta.

Cu drag,

Bianca Pescaru life & business master coach

Vino şi tu alături de noi în Comunitatea femeilor care se iubesc, o comunitate de femei inteligente, cu suflet frumos, pasionate de evoluţie şi dezvoltare personală. https://www.facebook.com/groups/841758652669169