“Cunoaşte-te pe tine însuţi”. Socrate
A fi conştient de tine însuţi, înseamnă a te cunoaşte aşa cum eşti cu adevărat.
Iniţial, conştienţa de sine poate fi percepută ca un concept oarecum ambiguu. Nu există o linie de final, unde să te aştepte cineva, ca să-ţi atârne o medalie de gât şi să declare că ai “conştienţă de sine”.
Conştientizarea de sine nu înseamnă numai să ştii că eşti o persoană matinală. Este un lucru mult mai profund.
Să ajungi să te cunoşti pe dinăuntru şi pe dinafară înseamnă o călătorie continuă, în care dai la o parte foile de ceapă şi începi să te simţi din ce în ce mai confortabil cu ceea ce este în mijloc-adevărata ta esenţă.
La o primă privire, ar putea părea că sentimentele noastre sunt evidente.
DAR CHIAR SUNT?
O gândire mai profundă ne aminteşte că trecem cu vederea ceea ce am simţit cu adevărat în legătura cu ceva sau am reacţionat instinctiv, pe pilot automat, fără să fim foarte conştienţi de asta de multe ori.
Conştientizarea de sine este abilitatea de a-ţi percepe cu acurateţe propriile emoţii şi înţelegerea tendinţelor tale de a acţiona în acel context.
De dimineaţa de când ne trezim şi până seara când ne culcăm, suntem o multitudine de emoţii.
Dacă nu-ţi rezervi timp ca să-ţi observi emoţiile, acestea au un mod ciudat de a reapărea la suprafaţă, atunci când te aştepţi mai puţin.
Confruntarea cu adevărul despre persoana care eşti poate fi uneori tulburătoare. Îţi trebuie curaj şi onestitate pentru a lua contact cu emoţiile şi comportamentele tale, sincer şi obiectiv.
Este important să fii atentă în permanenţă la stările tale interioare, să-ţi identifici emoţiile pe care le simţi dar şi comportamentele şi tendinţele tale de a reacţiona.
Asta presupune antrenarea rolului de OBSERVATOR, neutru, ca un martor interesat, ca şi cum ai privi la un tablou, sau la o scenă, deşi tabloul sau scena, fac parte din filmul vieţii tale.
Fii cu ochii pe tine, ca un vultur…
Observă-ţi stările şi emoţiile.
Află cine şi ce te enervează.
Ţine un jurnal al propriilor emoţii, al situaţiilor care au determinat aceste emoţii şi al modurilor cum ai reacţionat sub impulsul lor.
Ce ai dori să îmbunătăţeşti pe viitor?
Opreşte-te şi întreabă-te de ce faci lucrurile pe care le faci.
Analizează-ţi valorile.
Recunoaşte-ţi emoţiile în cărţi, filme, muzică.
Propune-ţi să te cunoşti în condiţii de stres.
În momentul în care ai reuşit acest lucru, vei fi prezentă cu adevărat în viaţa ta, vei identifica cu uşurinţă ,cât mai clar şi mai rapid ceea ce simţi, ceea ce gândeşti şi cum reacţionezi.
Din experienţa mea de coach, observ din păcate, că foarte multe persoane nu-şi conştientizează emoţiile şi reacţiile comportamentale datorate lor, nu le identifică corect, nu pun deloc preţ pe acest aspect al vieţii, care este extrem de important.
A şti permanent CE simţi, CE anume a declanşat o anume emoţie şi CUM anume să reacţionezi şi să gestionezi emoţia respectivă este o abilitate care ţine de inteligenţa emoţională atât de utilă pentru noi toţi.
Este diferenţa dintre un om calm, care se comportă ca un adevărat ADULT, indiferent de situaţie, de emoţie, care nu reacţionează primitiv, instinctual, ci aşa cum este inteligent şi folositor pentru el, in stare de perfectă CONŞTIENŢĂ, de AICI şi ACUM.
La tine cum stau lucrurile?
Îţi identifici uşor emoţiile?
Dar reacţiile sub impulsul lor?
Ce anume ai dori să schimbi pe viitor?
Aştept să-mi scrii şi să-mi spui cu ce anume te confrunţi şi ce anume îţi doreşti să îmbunătăţeşti.
Depinde doar de tine să devii cea mai bună varianta ta.
Cu drag,
Bianca Pescaru
life& business master coach
Vino şi tu alături de noi în Comunitatea femeilor care se iubesc, o comunitate de femei inteligente, cu suflet frumos, pasionate de evoluţie şi dezvoltare personală.