TU CUM STAI CU PRESUPUNERILE?

Zi de zi comunicăm cu cei din jur.

De câte ori ţi s-a întâmplat să fii atât de convinsă că situaţia este aşa cum TU ai presupus-o, dar de fapt să realizezi ulterior, că imaginea presupusă de tine nu coincide absolut deloc cu realitatea celeilalte persoane?

De câte ori ai avut intenţia să nu-l asculţi pe intelocutorul tău, fiind convinsă că ştii deja ce vrea să spună, dinainte?

Facem presupuneri fără să fim conştienţi că o facem. Fără să fim conştienţi cât de mult ne afectează viaţa şi relaţiile noastre, aceste presupuneri.

Avem greşit senzaţia că cei din jurul nostru ar trebui să ştie ce gândim, ce simţim , ce ne dorim.

Dacă ceva nu se întâmplă aşa cum ne dorim, dacă cei din jur nu se comportă şi nu acţionează aşa cum ne-am aştepta noi, aşa cum ni s-ar părea nouă “normal”, mintea noastră intră pe pilot automat şi gata presupunerile, gata “scenarita” , la care ne pricepem de minune.

Suntem cu toţii, de multe ori, “scenarişti”, fără studii, dar extrem de talentaţi, cu o imaginaţie foarte bogată.

Ni se pare că suntem atotcunoscători, că noi le ştim pe toate, că le-am văzut pe toate. Şi acolo unde ne lipsesc informaţii, facem presupuneri, care de cele mai multe ori sunt greşite.

Ceea ce CREDEM noi, ceea ce PRESUPUNEM noi, este cu totul şi cu totul ALTCEVA decât REALITATEA celeilalte persoane.

Şi ca tabloul să fie şi mai incitant, presupunerile pe care le facem, sunt în marea lor majoritate NEGATIVE. Scenariile pe care mintea nostră le face în mod inconştient, sunt cu tentă negativă.

Presupunerile reprezintă cel mai răspândit caz de distorsiune a limbajului interuman. Ele merg mână în mâna cu etichetările oamenilor, situaţiilor, lucrurilor, dar şi cu judecata lor.

Sunt distructive, sunt tipare disfuncţionale de gândire care ne aduc o înţelegere eronată a lucrurilor, a situaţiilor, ne provoacă suferinţă, conflicte interioare şi cu cei din jur.

Făcând presupuneri ne pierdem timpul cu “scenarita”, ne creăm probleme aiurea, acolo unde nu sunt, judecăm şi etichetăm oamenii greşit.

HARTA MENTALĂ este un concept din programarea neuro-lingvistică. Ea reprezintă perspectiva din care vede un om lumea, credintele lui, părerile lui.

FIECARE OM ARE PROPRIA HARTĂ MENTALĂ, creată în urma propriilor, experienţe, cunoştinţe, ea reprezintă tot ceea ce am trăit şi am simţit noi, ca fiinţe umane, pâna la un moment dat.

Tocmai de aceea, fiecare dintre noi are harta sa mentală şi este greşit să presupunem că şi alţii au aceleaşi perspective ca şi noi.

În loc să creăm noi o imagine, o situaţie în capul nostru, mai bine aşteptăm să întrebăm, să ne fie totul clar, să avem imaginea întreagă formată din informaţii CONCRETE, NU PRESUPUSE.

Comunicare CLARĂ, DESCHISĂ, ASERTIVĂ, este modalitatea prin care putem evita presupunerile eronate.

Adresaţi întrebări la obiect pentru a vă informa şi elucida.

Imaginaţi-vă cum ar fi viaţa voastră fără presupuneri.

Imaginaţi-vă cum ar fi dacă mai întâi v-aţi informa, ce şi cum, şi apoi să faceţi aprecieri, să trageţi concluzii ?

Imaginaţi-vă cum ar fi dacă aţi avea răbdare să întrebaţi, să înţelegeţi, să vedeţi despre ce e vorba, înainte de a emite judecăţi de valoare?

Observaţi-vă de câte ori faceţi presupuneri şi apreciaţi cât de eronate sunt, cât rău vă fac, din toate punctele de vedere.

Partenerul întârzie sau nu-ţi răspunde la telefon?

Cineva nu te poate ajuta când doreşti tu?

Un prieten face schimbări în viaţa lui?

Un apropiat nu acţionează aşa cum te-ai fi aşteptat?

Copilul tău a avut un conflict la scoală?

Prietena ta nu te-a însoţit la plimbare?

NU MAI FĂ PRESUPUNERI.

PUNE ÎNTREBĂRI DIRECTE, AFLĂ DESPRE CE ESTE VORBA ŞI ABIA APOI TRAGE CONCLUZII.

“Cele mai dese conflicte apar din cauză că faci presupuneri”. Marius Simion

“Oamenii trăiesc prea mult în capul lor şi fac prea multe presupuneri, despre ce e posibil şi ce nu”. Pera Novacovici

Aştept să-mi scrii şi să-mi spui cu ce anume te confrunţi şi ce anume îţi doreşti să îmbunătăţeşti.

Depinde doar de tine să devii cea mai bună varianta ta.

Cu drag,

Bianca Pescaru

life& business master coach

Vino şi tu alături de noi în Comunitatea femeilor care se iubesc, o comunitate de femei inteligente, cu suflet frumos, pasionate de evoluţie şi dezvoltare personală. Comunitatea femeilor care se iubesc