“Traficul este de vină pentru că am întârziat….” “Soţul/partenerul e de vină pentru că se poartă urât, nu-mi arată iubire, nu mă respectă, mă înşeală, etc, etc, etc…” “Ceilalţi sunt de vină pentru că …” “Părinţii sunt vinovaţi pentru că…” “Nu e vina mea, nu am avut altă soluţie…” “Deşi n-am vrut, am fost nevoită să….” “Vremea mă deprimă..” “N-am avut timp…” “Celălalt m-a făcut să mă simt prost, să sufăr, să plâng…” “Sunt prea bătrână să mă schimb, să fac ceva….” “M-am îngrăşat din cauza soţului, copiilor…” “Guvernul, ţara, societatea e de vină…”

Ţi se par cunoscute aceste fraze? Le foloseşti? Lista ta de scuze cum arată?

Foarte mulţi oameni se pricep de minune să fugă de responsabilitatea vieţii lor, fiind “campioni” la a invoca scuze, justificări, la “arătatul cu degetul” spre ceilalţi, spre “vinovaţi”.

Unul dintre tiparele comportamentale distructive poate cel mai des întâlnit, este neasumarea responsabilităţii.

Ne creăm măşti, ne minţim, ne gâdilăm orgoliul, ne hrănim ego-ul.

Adică eu nu am nimic, sunt “perfect” aşa cum sunt, tu/voi sunteţi de vină, voi sunteţi “defecţi”, aveţi lipsuri, hibe…

Arătatul cu degetul către EXTERIOR, către CEILALŢI este cea mai mare defavoare pe care ne-o putem facem.

Nu realizăm că atunci când responsabilitatea noastră ” o dăm” altcuiva, ne pierdem autonomia, independenţa nostră ca fiinţe umane.

NE NEGĂM AUTONOMIA, VÂRSTA, STATUTUL, CAPACITATEA.

În felul asta devenim dependenţi de alţii, de job, de angajator, de partener, de părinţi, de prieteni.

Nu realizăm că noi le-am cedat puterea.

Dar aşa cum am cedat-o inconştient, tot aşa o putem recâştiga, de data asta CONŞTIENT, ASUMAT.

Arătatul cu degetul către NOI, către INTERIORUL NOSTRU, este cea mai bună soluţie, cea mai potrivită cale să fim RESPONSABILI, să ne comportăm ca niste ADULŢI, MATURI şi nu ca nişte copii râzgâiaţi, care aşteaptă de la părinţi, responsabilitatea faptelor lor.

Din punct de vedere psihologic, acestă situaţie este descrisă în analiza tranzacţională cu poziţia de viaţă EU SUNT OK, TU NU EŞTI OK.

Ca multe alte lucruri, poziţiile noastre de viaţă le alegem inconştient, în copilărie, în strânsă legătură cu ce am trăit, simţit, auzit, experimentat atunci. Mulţi dintre copiii care au fost răniţi în copilărie sub o formă sau alta, adoptă acestă poziţie de viaţă.

Şi ajung în viaţa adultă, păstrând inconştient această poziţie.

Aceste persoane vor avea mereu tendinţa de a arăta cu degetul către exterior, către ceilalţi, îşi vor asuma cu greu responsabilitatea, vor avea dificultăţi să privească către ei înşişi, asumându-şi greşelile, alegerile eronate, incapacităţile.

Ca foşti copii, mulţi adulţi au nostalgia părintelui ca autoritate, ca responsabilitate.

Rămân blocaţi în starea eului de copil şi deşi adulţi ca şi vârstă, se comportă inconştient ca atunci când erau copii, nefiind capabili sa-şi asume responsabilitatea faptelor lor.

Deşi sunt ADULŢI după vârstă, se comportă precum COPIII.

Partea bună este că ACUM, ca şi ADULŢI avem posibilitatea îmbunătăţirii lucrurilor, a schimbării acestor tipare şi poziţii care ne încurcă în viaţa de zi cu zi.

Primul pas este SINCERITATEA, observarea situaţiilor exact aşa cum sunt.

Al doilea pas este CONŞTIENTIZAREA ŞI ASUMAREA că eşti ceea eşti, că trăieşti ceea ce trăieşti, că simţi ceea ce simţi, DOAR datorită ŢIE.

Dar ca să-ţi asumi responsabilitate, trebuie să te cunoşti foarte bine, cu părţile bune, talentele şi abilităţile tale, dar şi cu părţile mai puţin bune, comodităţile, prejudecăţile, reţinerile şi slăbiciunile tale.

Trebuie să-ţi asumi DECIZIILE, STĂRILE, ACŢIUNILE SAU INACŢIUNILE TALE.

Schimbarea paradigmei în care te raportezi la o situaţie este singura SOLUŢIE.

Să-ţi recunoşti greşelile, limitele, alegerile eronate, să recunoşti în primul rând faţă de tine şi apoi faţă de alţii că nu eşti perfect, că ai şi tu limite, defecte, că şi tu greşeşti, ÎNSEAMNĂ MATURITATE EMOŢIONALĂ.

Înseamnă congruenţă între vârstă şi comportament.

Înseamnă că ESTI UN ADULT CARE SE COMPORTĂ CA UN ADULT, asumându-şi responsabilitatea pentru tot ce face, trăieşte şi simte în viaţa sa.

Chiar şi când altcineva te răneşte, profită de tine sau îţi arată un comportament pe care îl consideri nepotrivit, TU EŞTI RESPONSABIL, tu eşti cel care “a acceptat” asta sau încă tolerează, tu eşti cel care a atras un asemenea personaj în preajmă.

Ieşirea din starea de PASIVITATE, de COPIL, este cheia.

ACUM EŞTI ADULT.

COMPORTĂ-TE CA ATARE.

În momentul în care îţi asumi 100% responsabilitatea vieţii tale, vei începe să trăieşti cu adevărat viaţa ta şi nu a altcuiva, viaţa ALEASĂ DE TINE ŞI NU DE ALTCINEVA.

Ai o situaţie dureroasă acum în viaţa ta? Ai o nevoie neîmplinită? Cineva nu te respectă, nu te iubeşte? Nu ai bani îndeajuns? Te-ai îngrăşat? Nu-ţi place cum arăţi?

Răspunsul este UNUL SINGUR:

DOAR TU poţi face tot ce ţine de tine, cu ce ai şi ce ştii, ACUM.

Gândeşte-te bine: chiar te ajută să găseşti vinovaţi în exterior?

Te ajută cu ceva în a schimba sau îmbunătăţii situaţia , atitudinea ta?

UNDE VEI FI PESTE UN AN?

SAU PESTE DOI ANI?

Una dintre cele mai dureroase dar cele mai utile lecţii învăţate de mine, în toată această călătorie a dezvoltării, a fost că eu şi numai eu sunt responsabilă de mine, de viaţa mea, de trecutul meu, de prezentul meu, de viitorul meu.

Eu şi numai eu sunt responsabilă pentru ce am fost, sunt şi voi fi.

Când am înţeles şi integrat această conştientizare, m-am simţi cu adevărat vie, puternică, matură, adult, RESPONSABILĂ de viaţa mea, de alegerile mele, de visurile şi obiectivele mele, de nevoile mele, de trăirile mele.

M-am simţit responsabilă de propria-mi viaţă, liberă să “zbor” către visurile mele…

TU EŞTI PREGĂTITĂ SĂ-ŢI ASUMI RESPONSABILITATEA?

“Viaţa este plină de scuze pentru a simţi durerea, scuze pentru a nu îţi trăi viaţa, scuze, scuze, scuze”. Erica Jong

CE ROL JOACĂ SCUZELE ÎN VIAŢA TA?

LA CE ÎŢI FOLOSESC?

UNDE VREI SĂ FII CU ADEVĂRAT?

CE SCUZE ÎŢI SPUI, CARE TE ÎMPIEDICĂ SĂ FII ACOLO UNDE ÎŢI DOREŞTI?

Aştept să-mi scrii şi să-mi spui cu ce anume te confrunţi şi ce anume îţi doreşti să îmbunătăţeşti.

Depinde doar de tine să devii cea mai bună variantă a ta.

Cu drag,

Bianca Pescaru, master coach