Cum să-ţi identifici cele mai importante nevoi ALE TALE?

O bună parte din viaţa mea, habar n-am avut ce sunt alea nevoi.

Sau mai bine zis, am ştiut.

Le-am ştiut, le-am simţit, le-am anticipat, le-am satisfăcut ca o adevărată profesionistă, pe ALE LOR.

ALE CELORLALŢI.

Dar nu pe ale mele.

Întotdeauna am putut fi FOARTE PREZENTĂ în vieţile celor din jur şi (aproape) absentă în viaţa mea.

Întotdeauna m-am priceput de minune să anticipez şi să satisfac nevoile oamenilor dragi.

Şi chiar am facut-o foarte bine.

Ani la rând am fost premiantă, cu coroniţă, când a trebuit să mă ocup de nevoile lor, şi corigentă de-a dreptul, când a trebuit să mă ocup şi de mine, de nevoile mele.

Treceau zilele, lunile, anii şi eu trăiam doar pentru a satisface nevoile celorlalţi.

De dimineaţă şi până seara târziu, nu aveam în cap decât responsabilităţi, decât “trebuie să..”, decât nevoi de satisfăcut

Ale celorlalţi dar nu şi ale mele.

Ajunsesem să mă simt ca un robot.

Fără vlagă, fără chef, fără energie, fără VIAŢĂ.

Ajunsesem să nu-mi mai ardă de nimic, mă simţeam împovărată, obosită, stresată.

Răsărea soarele, era primăvară ( anotimpul meu preferat), păsărelele ciripeau, totul era verde, înflorit, trezit la viaţă, iar eu eram apatică, mă simţeam confuză, obosită şi absentă.

Absentă din propria-mi viaţă.

Ironic nu?

Să fii absent din propria viaţă…

Parcă nimic nu mă mai mulţumea.

Nici pasiunile mele, nici plăcerile mele, NIMIC…

Ce se întâmplase?

Unde era Bianca, cea plină de viaţă, de energie, pozitivă şi optimistă , cu zâmbetul pe buze tot timpul ?

De ce ajunsesem aici?

CUM S-A ÎNTÂMPLAT ASTA?

O dată cu intrarea în şcoala de coaching, am înţeles DE CE ajunsesem în acel punct, de ce mă simţeam aşa, de ce nu mai eram EU….

Am trăit pe pilot automat, fară să fiu atentă la mine, la emoţiile mele, la trăirile mele interioare.

Deşi trăiam, eram în viaţă, nu eram absolut deloc PREZENTĂ ÎN  PROPRIA-MI VIAŢĂ.

Zi după zi, mă trezeam şi mă ocupam să satisfac nevoile celorlalţi, ale tuturor, cât mai bine şi cât mai perfect dacă se putea, fără să mă gândesc măcar o secundă din zi, şi la nevoile mele…

Zi după zi, tăiam încă o filă din calendar, O ZI DIN VIAŢA MEA, fără să fac mai nimic pentru mine, pentru NEVOILE MELE.

Coachingul m-a învăţat să-mi îndrept atenţia către mine, către interiorul meu, către emoţiile mele, către trăirile mele cele mai intime, CĂTRE NEVOILE MELE.

Da, ale mele…

Am început să-mi ascult interiorul, să fiu atentă la CE-MI SPUNE EL, CE ÎNCEARCĂ SĂ-MI SEMNALEZE.

Pentru prima dată în viaţă am început să-mi identific NEVOILE…

Ale MELE.

Nu ale copiilor, nu ale soţului, nu ale familiei, nu ale prietenilor,nu ale căminului meu, nu ale firmei în care lucram.

Pentru prima dată în viaţa mea, mi-am indreptat atenţia către MINE…

Mi s-a părut foarte ciudat, dar şi foarte tulburător.

Nu mai zic cum am început să mă simt.

Mă simţeam VIE.. da, VIE, plină de energie, cu o bucurie imensă în suflet, cu zâmbetul până la urechi, cu o strălucire în ochi, cu o energie cum nu avusesem niciodată în viaţă (deşi eu de fel am fost tot timpul o persoană foarte energică), simţeam că parcă m-am trezit din cel mai lung somn, şi PENTRU PRIMA DATĂ ÎN VIAŢA MEA, SUNT CU ADEVĂRAT PREZENTĂ, în tot ceea ce fac, simt, trăiesc, atentă minut de minut la NEVOILE MELE.

Atunci când reuşim să ne conectăm la interiorul nostru, reuşim să înţelegem totul despre noi, despre viaţa noastră.

Conectându-ne la interiorul nostru, ascultându-ne emoţiile, trăirile, ne identificăm NEVOILE NOASTRE REALE, pentru că nevoile noastre cele mai importante ţin numai de interiorul nostru şi nu de exterior.

Ţin de suflet, de spirit şi nu de corp.

Totul vine din interior, din esenţa noastră cea mai profundă şi apoi iese către exterior sub forma acţiunilor noastre.

Atunci când ne identificăm nevoile noastre în mod conştient, ştim ce obiectiv avem, ştim către ce ar trebui să ne îndreptăm, ştim ce ar trebui să avem în vedere zi de zi, ceas de ceas.

Este primul pas către CINE SUNTEM ŞI CE NE DORIM.

Tonny Robbins, unul dintre cei mai mari coach-i ai lumii, a studiat natura umană peste 20 ani şi a observat că indiferent de culturi, rase, credinţe, vârste, sex, avem cu toţii aceleaşi nevoi fundamentale.

“Suntem cu toţii conduşi de nevoia de a împlini 6 nevoi umane de bază. Aceste nevoi umane nu sunt doar dorinţe, nu sunt ceva ce VREM. Sunt nevoi profunde care există în fiecare dintre noi şi care servesc ca fundament pentru fiecare alegere pe care o facem”. A. Robbins

Cele 6 nevoi umane de bază sunt:

-nevoia de certitudine şi siguranţă

-nevoia de incertitudine şi varietate

-nevoia de importanţă

-nevoia de iubire şi conexiune

-nevoia de creştere şi evoluţie

-nevoia de contribuţie.

Aceste 6 nevoi umane de bază ne influenţează viaţa, ne călăuzesc comportamentele şi acţiunile,fiecare dintre noi le avem în proporţii diferite şi se pot modifica de-a lungul vieţii.

Paşii care te ajută să-ţi identifici nevoile TALE:

1) ÎNDREAPTĂ-ŢI FOCUSUL CĂTRE INTERIORUL TĂU.

Fii atentă la trăirile tale, la emoţiile tale. Atunci când ai emoţii negative, este vorba despre o nevoie a ta nesatisfăcută, sau satisfăcută într-un mod negativ şi nu pozitiv.

Fă-ţi o obişnuinţă din a-ţi asculta interiorul, acolo este cheia despre ceea ce suntem, despre ce ne dorim cu adevărat, despre ce nevoi avem.

Acordă-ţi zilnic timp, seara înainte de culcare, sau dimineaţa la cafea, să-ţi rememorezi ziua ce a trecut, trăirile pe care le-ai avut, emoţiile care te-au cuprins.

2) ÎNTREABĂ-TE CÂT MAI DES:” CE-MI DORESC EU, DE FAPT?”

Punându-ţi des această întrebare, te ajută să-ţi centrezi atenţia către TINE, către persoana ta, să-ţi identifici nevoile TALE şi nu ale altora.

3) DEZVOLTĂ-ŢI ŞI INTEGREAZĂ-ŢI ROLUL DE OBSERVATOR ŞI STAREA DE PREZENŢĂ.

Rolul de observator şi starea de prezenţă sunt extrem de utile în vieţile noastre.

Este diferenţa dintre viaţa pe pilot automat, în stare de inconştienţă şi viaţa conştientă, asumată.

Este diferenţa între alegeri şi acţiuni luate din inerţie, fără să ne dăm seama la momentul respectiv şi alegeri şi acţiuni gândite bine, asumate, alese de noi.

Mintea noastră este condusă de programe.

Aceste programe unele sunt bune, utile, ne ajută, dar altele ne sabotează, ne încurcă, ne conduc să facem alegeri greşite, care nu sunt in favoare noastră.

În momentul în care ne dezvoltăm starea de prezenţă şi integrăm rolul de observator, ne putem observa singuri tiparele comportamentale, convingerile, nevoile şi putem ALEGE noi, AICI şi ACUM, ce acţiuni să intreprindem, în interesul nostru.

4) Şedinţele de coaching ne ajută enorm la a avea conştientizări despre propria persoană, la cunoaşterea interiorului uman, a NEVOILOR NOASTRE cele mai profunde, precum şi la modul cum le putem satisface într-un mod pozitiv şi sănătos.

Imaginează-ţi ce minunat ar fi să-ţi cunoşti nevoile tale cele mai profunde, să înţelegi de ce faci ceea ce faci, să acţionezi conştient şi cu stare de prezenţă pentru satisfacerea nevoilor TALE.

Atunci când îţi vei şti nevoile, când ţi le vei înţelege şi ţi le vei satisface, vei avea o viaţă împlinită şi fericită, nu vei mai trăi haotic, la întâmplare, nu vei mai avea parte de durere şi de suferinţă.

La tine cum stau lucrurile? Îţi cunoşti nevoile? Ştii cum să le identifici în fiecare situaţie pe care o trăieşti? Acţionezi ţinând cont de ele?

Scrie-mi cu ce te confrunţi şi cum te pot ajuta.

Ce ai încercat şi nu a funcţionat?

Spune-ne experienţa ta, care cu siguranţă îi poate ajuta şi pe alţii.

Ps: În weekendul trecut am susţinut un workshop despre nevoile nostre de bază. A fost un seminar de succes, unde am avut ocazia să cunosc doamne minunate, preocupate de dezvoltare personală, de cunoaşterea lucrurilor profunde din interiorul lor. M-am bucurat enorm să observ că tot mai mulţi dintre noi, sunt preocupaţi de autocunoaştere, de creştere personală şi evoluţie. Dacă n-ai reuşit să ajungi, te aştept cu drag, la urmatoarele evenimente.

Pe curând,

Bianca Pescaru

life & business coach

Vino şi tu alături de noi în Comunitatea femeilor care se iubesc, o comunitate de femei inteligente, cu suflet frumos, pasionate de evoluţie şi dezvoltare personală. Comunitatea femeilor care se iubesc